STOPPEN MET ROKEN

Dat roken slecht is voor de gezondheid, weet je. De meeste rokers willen er graag mee stoppen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is zo moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen die optreden. Het is eerder door de worsteling met deze verschijnselen dat je weer gaat roken, dan door de trek in een sigaret.

Verslavend
Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt. Die geestelijke afhankelijkheid speelt vaak op als je onrustig, somber of geïrriteerd bent. Of juist op een gezellig feestje wanneer je vrolijk bent. Op zulke momenten is het heel moeilijk niet te roken. Ook als de lichamelijke verslaving allang over is.

Ontwenningsverschijnselen
Het grote probleem bij stoppen met roken, zijn de ontwenningsverschijnselen. Het begint met een onbehaaglijk gevoel dat uiteindelijk kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, onrust en eetaanvallen. Juist op de momenten dat je vroeger naar een sigaret greep, voel je de ontwenningsverschijnselen het ergst. Het lichaam is binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend. De ontwenningsverschijnselen gaan dus vrij snel over. Maar juist die eerste weken zijn meestal het moeilijkst.

Wat kan acupunctuur doen?
Door een acupunctuurbehandeling verminderen de ontwenningsverschijnselen dusdanig dat je het stoppen met roken makkelijk volhoudt. Vaak verdwijnen de ontwenningsklachten helemaal. Dit betekent overigens niet dat je niet gemotiveerd moet zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat blijft je motivatie de belangrijkste voorwaarde. Een acupunctuurbehandeling richt zich op zowel de lichamelijke als de geestelijke aspecten van de ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, de vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. Je gaat je al snel energieker voelen waardoor je motivatie en wilskracht toenemen. Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Meestal wordt ooracupunctuur toegepast, met kleine verblijfsnaaldjes in je oorschelp
-die daar weken kunnen blijven zitten- als ondersteuning van de behandeling.

Gebruik je medicijnen – bijv. Champix – om te stoppen en heb je bijwerkingen daarvan?
Ook dan kan acupunctuur je helpen. Het vermindert bijwerkingen als o.a. misselijkheid, buikpijn, moeheid en duizeligheid.
En natuurlijk ondersteunt het nóg meer bij het stoppen!

Worden de kosten vergoed?
De kosten – voor 3 behandelingen samen €151-  worden bijna altijd vanuit je aanvullende verzekering vergoed.
Kijk   hier of je verzekering vergoedt.